Keks makaronowy z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Keks makaronowy z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Zdjęcie - Keks makaronowy z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks makaronowy z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g makaronu świderki
  • 150 g sera mozzarella
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki bułki tartej
na pesto:
  • 3 garści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g prażonych pestek dyni
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie

Pesto:
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, tak, by składniki były wymieszane, ale nie roztarte na gładko. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Keks:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z przygotowanym pesto, zwracając uwagę, by sos dokładnie pokrył makaron. Formę delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.


Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera oraz pomidorów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.


Wkładamy do gorącego (170°C) piekarnika na ok. 35-40 min. Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojonymi w plasterki pomidorami.

Porada:
Po wyłączeniu piekarnika zostawmy keks do lekkiego przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Keks zastygnie i nie będzie się rozpadał podczas krojenia.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów