Minifocaccie z ziołami i pomidorami

Minifocaccie z ziołami i pomidorami
Zdjęcie - Minifocaccie z ziołami i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minifocaccie z ziołami i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki z sosem
  • 1 duża cebula
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml wody, mieszać aż składniki się rozpuszczą, odstawić na 15 min. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki Kujawskiego smakowego i rozczyn. Powoli wlewać pozostałą wodę wyrabiając równocześnie ciasto. Kiedy składniki się połączą - ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 7-8 min. Przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 80 min. do wyrośnięcia.

Cebulę obrać i drobno posiekać, przełożyć do miski. Liście bazylii posiekać, dorzucić do cebuli, dodać oregano, rozmaryn, 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 1 min., następnie delikatnie rozwałkować na grubość 1 ½ cm i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować placuszek o grubości 1 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć pomidory oraz cebulę z ziołami. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 2 łyżkami Kujawskiego smakowego. Piec w temp. 200°C przez 20 min.

Porada:
Im dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe, tym bardziej je napowietrzamy, dzięki temu ciasto szybciej wyrośnie i będzie puszyste.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów