Racuszki bananowe - bezglutenowe
Czy Wasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe.
Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną.
A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :)
Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ?
Składniki:
* 2 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki gryczanej
* 1/3 łyżeczki sody
* cukier puder do posypania
* olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Jak najszybciej zrobić placuszki ? Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i za pomocą blendera ręcznego zmiksować.
Jeśli zaś nie posiadacie tego urządzenia, banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem.
Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron.
Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami.
Smacznego !