Racuszki bananowe - bezglutenowe

Racuszki bananowe - bezglutenowe

Zdjęcie - Racuszki bananowe - bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy Wasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe.
Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną.

A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :)

Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ?

Składniki:

* 2 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki gryczanej
* 1/3 łyżeczki sody

* cukier puder do posypania
* olej rzepakowy do smażenia


Wykonanie:

Jak najszybciej zrobić placuszki ? Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i za pomocą blendera ręcznego zmiksować.

Jeśli zaś nie posiadacie tego urządzenia, banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem.

Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron.

Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami.

Zdjęcie - Racuszki bananowe - bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki bananowe - bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów