Pasta ‘ncasciata

Pasta ‘ncasciata
Zdjęcie - Pasta ‘ncasciata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta ‘ncasciata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 250 g sera mozarella
  • 10 łyżek startego sera pecorino
  • 250 g makaronu penne
  • 500 g bakłażana
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • bułka tarta
Przygotowanie

Cebulę siekamy drobno i szklimy na 1 łyżce oleju smakowego, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz startą drobno marchew, podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy pozostały olej smakowy oraz mięso. Smażymy mieszając, aż mięso będzie brązowe. Dodajemy wino i zostawiamy na ogniu, aż alkohol całkowicie odparuje, ok. 10 min. Dodajemy bulion, pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Gotujemy na średnim ogniu przez 1 godz. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana kroimy w długie plastry o grubości 6 mm, posypujemy solą i odstawiamy, aby puściły soki. Płuczemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdy plaster smarujemy olejem smakowym. Posypujemy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej do uzyskania charakterystycznych pasków.

Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy obficie bułką tartą tak, aby pokryć całą powierzchnię dna i boków. Plastry bakłażana kładziemy od środka formy tak, aby wystawały poza obręcz i możliwe było ich późniejsze zawinięcie do środka. Po wyłożeniu formy wsypujemy makaron z sosem wymieszany z pecorino oraz porwaną na małe kawałki mozarellą. Zawijamy końcówki bakłażana na makaronie, pozostałymi skrawkami uzupełniamy luki. Posypujemy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min.

Po wyjęciu, wąskim nożem odcinamy bakłażana od boków formy. Przykrywamy talerzem i obracamy o 180°C, obręcz formy odpinamy i ostrożnie zdejmujemy.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów