Krem serowy z suszonymi pomidorami, podany z ziołowymi naleśnikami

Krem serowy z suszonymi pomidorami, podany z ziołowymi naleśnikami
Zdjęcie - Krem serowy z suszonymi pomidorami, podany z ziołowymi naleśnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem serowy z suszonymi pomidorami, podany z ziołowymi naleśnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na krem:
  • 300 g serka topionego złoty ementaler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 40 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka świeżej bazylii
na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • szczypta soli
  • pęczek świeżych ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek, natka pietruszki)
Przygotowanie

Naleśniki:
Mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem, solą i posiekanymi ziołami. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy (dodatek oleju sprawi, że nie trzeba będzie natłuszczać patelni). Smażymy średniej wielkości naleśniki.

Krem:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy do momentu rozpuszczenia, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. na bardzo wolnym ogniu.


W tym czasie suszone pomidory zalewamy resztą oleju smakowego. Dodajemy posiekaną bazylię i odrobinę soli, a następnie ucieramy blenderem.


Krem serowy podajemy gorący z pastą z suszonych pomidorów i pokrojonymi naleśnikami.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów