Cebulę posiekać drobno i wrzucić na rozgrzany na patelni olej ze smakiem. Gdy lekko się zeszkli, dodać posiekany czosnek oraz pokrojony drobno seler naciowy. Smażyć do momentu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać...
Rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem. Pokrój czerwoną cebulę w piórka. Grilluj cebulę oraz bakłażana kilka minut z każdej strony. Pokrój pomidory suszone, oliwki...
Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok. 15 min., a następnie rumienimy na suchej patelni...
Kalafior ugotowany i posypany bułką tartą zrumienioną na maśle jadł na pewno każdy i pewnie większość z Was go lubi. Dla odmiany można jednak przygotować go w nieco inny, zdrowszy sposób – z ziołowym winegretem
Karkówkę i boczek myjemy, i dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso solą i pieprzem, wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy czosnek, zioła oraz kilka łyżek wody. Rękaw zamykamy i przy pomocy wykałaczki robimy w nim kilka dziurek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180°C. Po 10 min. zmniejszamy temp. do 150°C i dalej pieczemy ok. 3 godz...
Ugotuj makaron al dente, według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i opłucz pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pokrój ogórka, pomidorki koktajlowe, paprykę, oliwki i ser feta na małe kawałki. Dodaj ugotowany, schłodzony makaron. Skrop wszystko sokiem z cytryny i olejem Kujawskim ze Smakiem z bazylią...
Na talerzu rozłożyć szynkę. Na szynce rozłożyć rukolę oraz koper włoski. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość skropić aromatycznym olejem smakowym i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską...
Cukinię i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pomidory obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, dodać cukinię i paprykę, smażyć 4 min. Następnie dodać pomidory, oprószyć całość solą, smażyć kilka minut, aż większość wody z pomidorów odparuje...
W mojej poczekalni smakołyków zawieruszył się gdzieś przepis na te pyszne, migdałowo-owocowe babeczki, sezon truskawkowy już za nami, ale polecamy wpiąć sobie przepis pod zakładkę "Truskawkowe szaleństwo" i wykorzystać przyszłej wiosny. No chyba, że uda Wam się jeszcze gdzieś dorwać polskie, pachnące truskawki
Koktajl zrobiony jest na mleku ryżowym, a jako że napój ten jest naturalnie słodki, nie potrzeba cukru. Użyjcie mleka ryżowego waniliowego, wtedy nie trzeba będzie już się trudnić z dodawaniem miąższu z laski wanilii.
Fiński deser vispipuuro z kaszy manny i owoców. Najpopularniejszy jest tam z brusznicami, ale niestety nie mogłam ich nigdzie dostać. Zatem przygotowałam wersję z czarnymi jagodami.
Owoce z natką, miętą i bazylią...? Brzmi może trochę dziwnie, ale koktajl jest zadziwiająco smaczny. Jeśli zmiksujemy go z kilkoma kostkami lodu, będzie wspaniale orzeźwiający. Sprawdzi się też "w oczekiwaniu na grilla". W sam raz na upalne popołudnie :)
Prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Oliwa truflowa nadaje jej charakterystyczny smak, a oryginalny Pecorino świetnie łączy się z groszkiem. W kremie jest też niewielka ilość habanero - taka, aby nie było za ostro :)
Smażyć buraki na oliwie przez 5 minut. Dodać ocet balsamiczny i namoczone rodzynki oraz doprawić przyprawą galam masala, solą i pieprzem do smaku, a następnie smażyć jeszcze około 2 minuty. Wyszorować i sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć skórkę z pomarańczy. Układać na pokrojonej w małe kanapeczki bagietce oraz posypać startą skórką z pomarańczy...