Ziołowe minigofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami

Ziołowe minigofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami
Zdjęcie - Ziołowe minigofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe minigofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na minigofry:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 40 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml gazowanej wody mineralnej
  • 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, szczypiorek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
  • 200 g sera białego
  • 1 pęczek rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 4 minikolby kukurydzy
  • 1 pęczek kiełków
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy.

Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy na maksymalną moc (najlepsze gofry uzyskamy w gofrownicy o mocy 1700 W). Wylewamy masę porcjami i pieczemy na złoto po kilka minut. Lekko przestudzone gofry dekorujemy serkiem wyciśniętym z rękawa cukierniczego i świeżymi warzywami.
Polewamy odrobiną kremu balsamicznego i posypujemy szczyptą soli.

Po upieczeniu studzimy gofry na kratce, dzięki temu pozostaną puszyste i chrupiące.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów