Roladki z soli z kremem brokułowym

Roladki z soli z kremem brokułowym
Zdjęcie - Roladki z soli z kremem brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z soli z kremem brokułowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetów z soli
  • 1 mały brokuł
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • suszone chili
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Brokuł podzielony na mniejsze cząstki wrzucamy do gotującej się wody na 4-5 min. Wyjmujemy i od razu wstawiamy do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Odsączamy. ¼ ugotowanego brokułu wrzucamy do blendera wraz z orzechami i natką pietruszki, miksujemy krótko na wolnych obrotach - pulsacyjnie, aby nie rozdrobnić za bardzo.

Filet przekrawamy wzdłuż, delikatnie solimy i skrapiamy olejem smakowym. Na górę wykładamy farsz brokułowo-orzechowy i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pozostałe różyczki brokułu wraz z bulionem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.


Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną lekko brązowieć.


Na talerze wykładamy krem, posypujemy uprażonymi migdałami i dodajemy rybne roladki.

Porada:
Brokuł przygotowany w naczyniu do gotowania na parze, będzie dużo zdrowszy. Po ugotowaniu brokułu natychmiast przełóż go do lodowatej wody, to pozwoli zachować piękny zielony kolor warzywa.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów