Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem

Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem
Zdjęcie - Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 filety z łososia
  • 4 łyżki pesto z bazylii
  • 400 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
  • szklanka świeżego groszku (może być mrożony)
  • olej Kujawski z bazylią
  • ¼ łyżeczka soli morskiej
  • 1 ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • ½ cytryny + sok z ½ cytryny
Przygotowanie

Filety z łososia:
Lekko natłuść brytfankę Kujawskim z ziołami. Połóż filety z łososia do naczynia i lekko spryskaj je olejem. Posyp rybę świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie rozłóż pesto na wierzch filetów. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 min.

Puree:
Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Obgotuj zielony groszek we wrzątku przez 3 min. Odcedź i zrób puree z ziemniaków i groszku.

Całość:
Ułóż puree na środku talerza. Ostrożnie zdejmij łososia z brytfanki. Ułóż łososia na wierzchu puree. Cytrynę przekrój na pół, na każdy talerz połóż jedną ćwiartkę. Od razu podawaj.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów