Sałatka z buraczkiem, fetą, gruszką Williams, orzechami nerkowca i czosnkowymi grzankami

Sałatka z buraczkiem, fetą, gruszką Williams, orzechami nerkowca i czosnkowymi grzankami
Zdjęcie - Sałatka z buraczkiem, fetą, gruszką Williams, orzechami nerkowca i czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z buraczkiem, fetą, gruszką Williams, orzechami nerkowca i czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z buraczkiem, fetą, gruszką Williams, orzechami nerkowca i czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 garści mieszanki sałat
  • 1 burak
  • 1 gruszka Williams
  • 4 łyżki sera feta
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżego tymianku i bazylii
  • 4 kromki żytniego chleba
Przygotowanie

Buraka ugotuj do miękkości. Ostudź i pokrój w plastry, posyp solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Na grillowej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przełóż na nią plastry buraka. Smaż do momentu, aż będą z obu stron chrupiące. Wyłącz gaz i przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym (będzie jeszcze potrzebna).

Ser feta odcedź z zalewy, pokrój w kostkę. Gruszkę umyj i pokrój na cząstki.

Pokrój chleb, natrzyj ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej znów rozgrzej łyżkę oleju, przełóż na nią przygotowane wcześniej kromki chleba. Opiekaj z dwóch stron na złoto-brązowy kolor.
Do miski przełóż sałatę, dodaj gruszkę, ser feta, plastry buraczka, orzechy, polej wszystko łyżką oleju, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi, czosnkowymi grzankami.
Porada:

Zamiast grillować podgotowane buraczki możesz zapiec je w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 min., polane octem balsamicznym i 1 łyżką Kujawskiego z czosnkiem i bazylią.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów