Tarta tricolor
Piękna i pyszna tarta w trzech kolorach. Cudownie się prezentuje i doskonale smakuje. Wykorzystajcie letnie warzywa i przygotujcie wyśmienity obiad.
Tarta tricolor składniki:- ciasto francuskie
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
masa jajeczna:
- 1 jajko
- 200ml śmietanki
- 150g serka koziego do smarowania
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Oczyszczone warzywa kroję w cienkie plastry wzdłuż warzywa a następnie każdy plaster wzdłuż na 2 lub 3 paski, tak aby warzywa miały ok. 2 cm wysokości.
Rozgrzewam piekarnik do 180oC.
Ciasto rozkładam w formie, obciążam fasolą i podpiekam przez 7 minut w piekarniku.
W międzyczasie mieszam jajko, serek, śmietankę i przyprawy na gładką masę.
Na podpieczony spód układam na przemian paski warzyw. Zalewam masą jajeczną. Piekę ok. 40 minut „góra-dół”.