Zupa krem z pieczonego kalafiora
Pyszna - powiem tylko tyle, a że pracy niewiele, więc polecam.
Zupa krem z pieczonego kalafiora
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1/2 główki czosnku - nie obieraj ząbków
- 1-1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany, najsmaczniejsza będzie kremówka
- kilka łyżek oleju do pieczenia
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Kalafiora podziel na różyczki, możesz też pokroić na plastry. Oprósz solą, skrop olejem i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Obok kalafiora połóż pakuneczek z czosnkiem.
Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości i ładnego zarumienienia kalafiora. Co jakiś czas zamieszaj, aby równomiernie się dopiekł. Po upieczeniu lekko przestudź.
Wyciśnij czosnek i wraz z kalafiorem i częścią bulionu zmiksuj w malakserze lub przy użyciu blendera na krem. Możesz zostawić kilka kawałków kalafiora do podania.
Dodaj śmietanę, resztę bulionu, podgrzej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podaj z bagietką.
Zupa krem z pieczonego kalafiora Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: