Zupa krem z pieczonego kalafiora

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Pyszna - powiem tylko tyle, a że pracy niewiele, więc polecam.

Zdjęcie - ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa krem z pieczonego kalafiora SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1/2 główki czosnku - nie obieraj ząbków
  • 1-1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany, najsmaczniejsza będzie kremówka
  • kilka łyżek oleju do pieczenia
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Czosnek w łupinkach ułóż na kawałku folii aluminiowej, skrop olejem i zawiń.
Kalafiora podziel na różyczki, możesz też pokroić na plastry. Oprósz solą, skrop olejem i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Obok kalafiora połóż pakuneczek z czosnkiem.
Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości i ładnego zarumienienia kalafiora. Co jakiś czas zamieszaj, aby równomiernie się dopiekł. Po upieczeniu lekko przestudź.
Wyciśnij czosnek i wraz z kalafiorem i częścią bulionu zmiksuj w malakserze lub przy użyciu blendera na krem. Możesz zostawić kilka kawałków kalafiora do podania.
Dodaj śmietanę, resztę bulionu, podgrzej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podaj z bagietką.
Zdjęcie - ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa krem z pieczonego kalafiora

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów