Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucic na patelnię.
Mięso umyć, pokroić na mniejsze porcje i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni z tłuszczem. Rozbite mięso obtoczyć w rozbitym jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe filety układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Karkówkę umyć, pokroić na kawałki, przesmażyć na oliwie. Następnie wymieszać przesmażone mięso z cebulą i pieczarkami. Dodać szklankę wywaru z bulionu grzybowego. Wrzucić starte ząbki czosnku, pokrojonego pomidora w kostkę i paprykę pokrojoną w paski.
Stopić masło i wymieszać je z kakao – schłodzić i dodać jajka oraz cukier – stopniowo – mieszając na gładka masę. Dodać cukier waniliowy, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Dodać posiekanych orzechów.
Do garnka teflonowego wrzuciłam wypestkowane śliwki pokrojone w ćwiartki. Zasypałam cukrem i postawiłam na średnim gazie aż zaczęło skwierczeć. Zmniejszyłam ogień - tak minimalnie, by nie bulgotało za bardzo i smażyłam ok 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyłam i odstawiłam dżem do ostygnięcia do następnego dnia.
Mąkę trzeba dobrze posiekać z chłodnym masłem oraz z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i 1 torebkę cukru waniliowego. Siekać wszystko przez chwile a potem szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folie - włożyć do zamrażalnika aż stwardnieje ale nie zamrozi się zupełnie.
Cebule i czosnek posiekać ale niezbyt drobno, podsmażyć na oleju aż się zeszklą. Dorzucić pokrojonego w grubą kostkę pomidora i razem poddusić. Wrzucić fasolkę szparagową, posolić i dodać pieprzu do smaku. Ewentualnie dolać filiżankę wody.
Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.
Dzisiaj u mnie pulpeciki, moje starsze dziecko się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy.
Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl.
Do picia zielonych koktajli nikogo nie trzeba już specjalnie przekonywać. Szklaneczka zielonego smoothie to istna bomba witaminowa, do tego przepyszna, jednocześnie stanowiąca kompletny posiłek, gdyż zawiera błonnik.
Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia. Są rewelacyjne! Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne. Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie. Naprawdę polecam.