Strudel z jabłkami
paczka gotowego ciasta francuskiego - jeżeli jest mrożone to trzeba je rozmrozić
4 duże jabłka - twarde i soczyste
dwie garści rodzynek
cynamon mielony
masło – ok. 8 łyżek
cukier trzcinowy
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je na roztopione w rondelku masło (4 łyżki), dorzucić rodzynki i dosypać cukru trzcinowego - w zależności od słodyczy jabłek - ja dałam ok. 4 łyżek cukru. Dosypać do smaku cynamonu i dusić jabłka ok. 15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
Roztopić resztę masła. Na przygotowanym cieście rozłożyć jabłka zostawiając sporo miejsca po bokach. Ostrożnie zawijać ciasto w roladę. Można sobie pomoc ściereczka podłożoną pod ciasto. Roztopionym masłem posmarować (najlepiej pędzelkiem) wewnętrzne brzegi ciasta, zalepić a krótsze brzegi zawinąć do góry.
Strudel polać reszta masła i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-40 minut.
Podawać ciepłe i posypane cukrem pudrem albo i bez cukru.
PS W oryginalnym przepisie zaleca się na maśle podsmażyć bułkę tarta i posmarować nią ciasto przed nałożeniem farszu. Ja sobie darowałam. Można dolać też nieco soku z cytryny do masy jabłecznej. No i można też samemu zrobić ciasto francuskie ale ja tak nie lubię wałkowania tych 6 warstw, że wolę kupić gotowe ;-)