Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Zdjęcie - Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-)) Dzisiaj u mnie pulpeciki, moje starsze dziecko się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody do kaszy
  • szalotka
  • natka pietruszki
  • kurkuma
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


Sos pomidorowy:

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • śmietanka do zup i sosów


Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego.

Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko z sałatką :-)

Zdjęcie - Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów