Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
Hej :-)) Dzisiaj u mnie pulpeciki, moje starsze dziecko się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody do kaszy
- szalotka
- natka pietruszki
- kurkuma
- wędzona papryka
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- śmietanka do zup i sosów
Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko z sałatką :-)