Odchudzająco-oczyszczające zimowe smoothie z kapustą włoską
Do picia zielonych koktajli nikogo nie trzeba już specjalnie przekonywać. Szklaneczka zielonego smoothie to istna bomba witaminowa, do tego przepyszna, jednocześnie stanowiąca kompletny posiłek, gdyż zawiera błonnik.
Jedną z wielkich zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest działanie oczyszczające organizmu. Zapraszam zatem na poświąteczny zielony detoks. W roli głównej zielone liście włoskiej kapusty. Wiadomo kapusta to baza zdrowej diety i najlepiej jeść ją na surowo. Kapusta włoska obok jarmużu to dwa najlepsze zimowe surowce na zielony koktajl. Kapuście towarzyszy ananas i dodatek pestek "owocu życia"- granatu. Zapraszam na następny zielony, przetestowany jeden ze smaczniejszych zimowych koktajli. Dominuje głównie miły posmak owoców, poniewaz kapusta jest zupełmie neutralna w smaku.
Składniki na 2 porcje:
2 liście kapusty włoskiej
1/4 ananasa
1 jabłko
pestki z 1/4 granata
1 banan
odrobina oleju
okolo 1 szklanki wody mineralnej
Wykonanie:
- owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z przeciętego granatu uwolnić pestki odzielając je od białej osłonki. Umyć liście kapusty i pokroić je w paski
- na dno kielicha blendera wlać wodę mioneralną, następnie dołożyć pokrojone owoce, liście kapusty i pestki granatu. Zmiksować do pożądanej konsystencji i "zjeść" zaraz po przygotowaniu