Kruszonka z jabłkami

Kruszonka z jabłkami

 

2 duże jabłka - twarde i kwaskowate

 

2 brzoskwinie - twarde i słodkie

 

1/2 kg mąki pszennej

 

300 g masła

 

150 g cukru pudru albo drobnego cukru do pieczenia

 

2 torebki cukru waniliowego

 

2 żółtka

 

2-3 łyżki śmietany

 

100 g cukru

 

masło do wysmarowania formy

 

3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

 

Mąkę trzeba dobrze posiekać z chłodnym masłem oraz z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i 1 torebkę cukru waniliowego. Siekać wszystko przez chwile a potem szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folie - włożyć do zamrażalnika aż stwardnieje ale nie zamrozi się zupełnie.

 

Połowę zimnego ciasta zetrzeć na tarce na wysmarowana formę. Przyklepać lekko dłonią. Ważne by ciasto pokryło cały spod blachy. Następnie na cieście ułożyć starte na grubych oczkach tarki jabłka i brzoskwinie. Jabłka musza być bez skorek i gniazd nasiennych a z brzoskwinie trzeba koniecznie usunąć skórę i pestkę. Jabłka i brzoskwinie posypać 100g cukru - chyba, że są bardzo słodkie. Na to wszystko zetrzeć drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 - 50 minut.

 

Po upieczeniu ciasto posypać mieszanką cukru pudru i drugiej torebki cukru waniliowego.

PS: robiąc kruszonkę z jabłkami, wzięłam za małą forme, zostało mi ciasta, więc postanowiłam "na deser" zrobić kruchej tarty ze śliwkami:

Ciastem wylepiłam natłuszczoną formę tartową, położyłam pokrojone drobno śliwki, posypałam grubym cukrem trzcinowym i piekłam 40 minut. O 5 minut za długo - koleżanki skrytykowały, ze ciasto za mocno spieczone po bokach. Wystarczy więc 35 minut. Tarta była naprawdę cieniutka.

Kategorie przepisów