Przedstawiam Wam zaległy przepis na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)
Czas na ciasto z wykorzystaniem smacznego domowego likieru Bailey's, który robiłam niedawno. Przepis na sernik z Bailey's znalazłam u Dorotki. Smakował nam bardzo! Kremowy, pyszny, pachnący sernik, z dodatkiem czekolady i smacznego likieru. Musicie go kiedyś spróbować! To ciasto robiłam jeszcze na Wielkanoc. Bardzo wszystkim smakowało. :)
Dzisiejszy obiad, to makaron w kształcie muszelek. Wczoraj córcia wrzucała je do wielkiego garnka z wrzątkiem, a potem wyłowione, bez żadnego dodatku, zjadała ze smakiem. Muszelki są śliczne same w sobie, a wypełnione szpinakiem, parmezanem i ricottą, to dopiero są smakowite.
Szybka, prosta i mooocno czosnkowa sałatka, ale bardzo smaczna. Przepis znalazłam na blogu Smaki i aromaty. Jest to moja druga propozycja w ramach dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.
Nie jestem w stanie przygotować z książki Pana Amaro wielu potraw ot tak, bez wcześniejszego wychodzenia do kilku specjalistycznych sklepów , jednak sernik który wg. niej przygotowałam jest jednym z najprostszych jakie piekłam i najdelikatniejszych jakie kiedykolwiek jadłam.
Po wielkanocnym obżarstwie przygotowałam dla moich bliskich lekką sałatkę z mojej ulubionej sałaty lodowej, Sałatka jest pyszna, chrupiąca, zdrowa i bardzo ją lubię. Polecam, odżywiajmy się zdrowo!
Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu długo stać przy garnkach.Pogoda coraz ładniejsza, coraz dłużej jest jasno i po pracy, zamiast robić czasochłonne dania, robię coś na szybko, aby był jeszcze czas na spacer do lasu - szukać oznak wiosny.Jak widać po bukieciku bukszpanu, obiad ten powstał jeszcze przed świętami:)
Przepis leżał sobie zapisany od dłuższego czasu, a ja co rok robiłam tą wersję mazurka cygańskiego. Któregoś roku zagubiła mi się książka z przepisem i spróbowałam wersję Magdaleny. Ten mazurek jest delikatniejszy, miękki i puszysty - bardziej biszkoptowy - pyszny.
Planowałam terrinę na święta, a ten pomysł wpadł mi do głowy w ostatniej chwli. Chrzan i buraczki to tradycyjny dodatek do wielkanocnych jajek i pasztetu - czemu tego nie wykorzystaćw innej formie ?
U mnie Święta nie mogły się obejść bez sernika. Zresztą chyba nie tylko u mnie , bo widziałam ostatnio na wielu blogach istny wysyp serników ;-) Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Cukrowej Wróżki na sernik rosyjski. Wyszedł pyszny ! Mięciutki , na orzechowym spodzie , do tego z rodzynkami (na specjalne życzenie m-żonka , bo miałam ich wcale nie dodawać).
Smak domowego majonezu, poznałam niedawno. Kiedy to zachciało nam sie sałatki jarzynowej, a zabrakło majonezu. Poszperałam wtedy w netcie i natrafiłam na przepis na blogu Ptasi. Przyznam szczerze, ze namieszałam sie wtedy i to jeszcze jak!!!:-)
Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.
Nadszedł czas na kolejne smakowite spotkanie w kuchni - wspólne pieczenie z Anitką oraz Ireną i Andrzejem, kolejne pod znakiem sernika:) Tym razem przepis wyszukała Atinka. Sernik nowojorski Jamiego Oliviera to wspaniały wybór! Pyszny, miękki, wilgotny, kremowy, delikatnie kwaskowy dzięki limonce, o smacznym ciasteczkowym spodzie i z cudowną chmurką kokosowo-bezową posypaną startą skórką z limonki. Czy trzeba coś więcej pisać?;) Bardzo, bardzo nam smakował.
Schab ze śliwkami piekłam po raz pierwszy. Po raz pierwszy też nadziewałam mięso owocami. Debiut uważam za udany. Mięso wyszło soczyste, aromatyczne i pyszne. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i pyszny dodatek na kanapkę.