Sernik nowojorski Jamiego Oliviera

Sernik nowojorski Jamiego Oliviera

  Zdjęcie - Sernik nowojorski Jamiego Oliviera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik nowojorski Jamiego Oliviera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Nadszedł czas na kolejne smakowite spotkanie w kuchni - wspólne pieczenie z Anitką oraz Ireną i Andrzejem, kolejne pod znakiem sernika:) Tym razem przepis wyszukała Atinka. Sernik nowojorski Jamiego Oliviera to wspaniały wybór! Pyszny, miękki, wilgotny, kremowy, delikatnie kwaskowy dzięki limonce, o smacznym ciasteczkowym spodzie i z cudowną chmurką kokosowo-bezową posypaną startą skórką z limonki. Czy trzeba coś więcej pisać?;) Bardzo, bardzo nam smakował. Musicie spróbować! Sernik ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, więc jest naszą propozycją do Wielkanocnej Kuchni Olgi, a także do akcji z Widelcem przez Kuchnie obu Ameryk.  

Dziękuję Wam za pyszne wspólne pichcenie:) 

Zdjęcie - Sernik nowojorski Jamiego Oliviera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23cm):

*350g ciasteczek Digestive (dałam oblane czekoladą)

*120g rozpuszczonego masła

Ciastka rozdrobnić  i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.

 

Składniki na masę serową:

*900g serka kremowego (lekkiego, niskotłuszczowego - ja dałam 1kg serka wiaderkowego - gotowego do wypieków)

*150g cukru pudru

*5 jajek

*125ml soku z limonek (około 5-6 limonek- mnie wystarczyło 5)

*skórka otarta z 1 limonki

 

Składniki na bezę:

*3 białka

*110g cukru pudru

*40g wiórków kokosowych

 

Ser wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a na końcu wlać sok z limonek. Wymieszać do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 45-55 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do przestudzenia.

W tym czasie podkręcić temperaturę w piekarniku do 220 stopni C i przygotować bezę.

 

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gęsta i szklista. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Przygotowaną bezę nakładać na sernik i rozsmarować spodem łyżki, aż do krawędzi formy. Beza ma pokryć całą masę serową i powinna mieć około 2 cm grubości. Powierzchnię bezy można zrobić nierówną, z  dolinami i górkami;)

Po wyłożeniu bezy ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 220 C, na około 5 minut lub do czasu aż beza zacznie brązowieć.

Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać skórką z limonki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik nowojorski Jamiego Oliviera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik nowojorski Jamiego Oliviera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów