Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Zdjęcie - Barszcz czerwony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam Wam zaległy przepis  na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)

Składniki:
50 dag buraków ćwikłowych
50 dag mięsa wieprzowego z kością
25 dag włoszczyzny
5 dag cebuli
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
1 szklanka kiszonego barszczu lub koncentrat
sól, cukier, pieprz
min. 4 ząbki czosnku
ocet lub kwasek cytrynowy

Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, gotować, odcedzić. Cebulę pokroić na większą kostkę i zrumienić na oleju.
Mięso i kości opłukać, zalać wodą, posolić, ugotować wywar, po dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę. Wywar dogotować i odcedzić.
Połączyć wywar z mięsa i z buraków, dodać kiszony barszcz, zagotować. Następnie dodać ocet (albo kwasek cytrynowy), sól, cukier do smaku i roztarty czosnek.
Z zagotowanego barszczu zebrać z powierzchni tłuszcz. Podawać na talerzach, lub w filiżankach.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Barszcz czerwony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów