Barszcz czerwony
Przedstawiam Wam zaległy przepis na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)
Składniki:
50 dag buraków ćwikłowych
50 dag mięsa wieprzowego z kością
25 dag włoszczyzny
5 dag cebuli
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
1 szklanka kiszonego barszczu lub koncentrat
sól, cukier, pieprz
min. 4 ząbki czosnku
ocet lub kwasek cytrynowy
Mięso i kości opłukać, zalać wodą, posolić, ugotować wywar, po dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę. Wywar dogotować i odcedzić.
Połączyć wywar z mięsa i z buraków, dodać kiszony barszcz, zagotować. Następnie dodać ocet (albo kwasek cytrynowy), sól, cukier do smaku i roztarty czosnek.
Z zagotowanego barszczu zebrać z powierzchni tłuszcz. Podawać na talerzach, lub w filiżankach.
Smacznego:-)