Sernik w paski z białą czekoladą
Sernik powstał z potrzeby chwili - truskawki, które nie bardzo smakują same w sobie o tej porze roku...
Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg twarogu wiaderkowego
200 g białej czekolady
50g cukru pudru
100g śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny
Warstwa mango:
galaretka brzoskwiniowa
1 dojrzały owoc mango
Warstwa truskawkowa:
500g truskawek obranych i pokrojonych
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody do napęcznienia.
Czekoladę rozpuszczamy na parze ze śmietanką.
Do żelatyny dodajemy 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy żelatynę do czekolady, mieszamy.
wystudzoną galaretkę brzoskwiniową miksujemy z obranym mango na mus.
Twaróg mieszamy z cukrem, miksujemy, powoli dodając masę czekoladową.
W formie do galaretek wlewamy warstwy w odwrotnej kolejności:
1. truskawki z galaretką
2. 1/2 masy serowej
3. mango z galaretką
4. 1/2 masy serowej
W tortownicy kolejność jest jak poniżej:
1. 1/2 masy serowej
2. mango z galaretką
3. 1/2 masy serowej
4. truskawki z galaretką
U mnie masy starczyło na formę galaretkową i miseczkę o objętości 1 litra.
Całość powinna zmieścić się w tortownicy 20 centymetrowej.