Muszelki nadziewane ricottą, parmezanem i szpinakiem

Dzisiejszy obiad, to makaron w kształcie muszelek. Wczoraj córcia wrzucała je do wielkiego garnka z wrzątkiem, a potem wyłowione, bez żadnego dodatku, zjadała ze smakiem. Muszelki są śliczne same w sobie, a wypełnione szpinakiem, parmezanem i ricottą, to dopiero są smakowite.

Zdjęcie - Muszelki nadziewane ricottą, parmezanem i szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muszelki nadziewane ricottą, parmezanem i szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszelki nadziewane serem ricotta, parmezanem i szpinakiem

pół opakowania makaronu conchiglioni

2 opakowania pulpy pomidorowej np. Valfrutta

koncentrat pomidorowy Valfrutta

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

oliwa

kilka goździków, zmielonych

gałka muszkatołowa

pół łyżeczki zmielonego kminku

sos sojowy Kikkoman

ocet balsamico

pół pęczka liści bazylii

sól, pieprz

700 g swieżego szpinaku

1/2 kg sera ricotta

2 jajka, roztrzepane

100 g parmezanu w kawałku (albo Pecorino Romano, z owczym serkiem jeszcze bardziej nam smakuje)

Liście szpinaku myję, obcinam im końcówki, wkładam do garnka i podgrzewam. Wystarczy woda zgromadzona na liściach, by je zblanszować. Trzeba jednak pamiętać, by je cały czas mieszać. Już po kilku minutach liście znacznie zmniejszą swoje gabaryty. Wtedy szpinak przenoszę na cedzak, by obciekł. Po przestygnięciu wyciskam z liści nadmiar płynu i szpinak drobno szatkuję.

Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Wsypuję ulubione przyprawy (tym razem dodałam Colombo i trochę papryczki z Espelette), koniecznie zmielone goździki, kminek i gałkę. Wlewam sosy pomidorowe i dodaję koncentrat. Dosmaczam solą, pieprzem, sosem sojowym Kikkoman i octem balsamico. Ew. dodaję łyżeczkę cukru. Gdy sos zawrze wsypuję posiekane liście bazylii. Wyłączam ogień.

Gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy - makaron. Gotuję go o parę minut krócej, niż wynika to z przepisu na opakowaniu, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Po ugotowaniu odcedzam i muszelki układam pojedynczo na papierowym ręczniku.

Szpinak mieszam z ricottą, 75 dag parmezanu startego na drobnej tarce i wymieszanymi jajkami. Doprawiam solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Farszem tym wypełniam muszelki.

Faszerowane muszelki układam w dużym żaroodpornym naczyniu, polewam je pomidorowym sosem i posypuję resztą parmezanu startego na dużych oczkach. Całość zapiekam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

* inspiracja - "Lato w kuchni" Nigelli Lawson wyd. Filo

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem szpinakowym i kozim serem
2

Makaron z sosem szpinakowym i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlet Strindberg
1

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
2

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i brokułami
2

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
1

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron ze szparagami
1

Makaron ze szparagami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem
2

Szparagi w płatach lazanii zap…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron  spaghetti z tuńczykiem i cytryną
3

Makaron spaghetti z tuńczykie…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni