Obiad ekspresowy
Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu długo stać przy garnkach.
Pogoda coraz ładniejsza, coraz dłużej jest jasno i po pracy, zamiast robić czasochłonne dania, robię coś na szybko, aby był jeszcze czas na spacer do lasu - szukać oznak wiosny.
Jak widać po bukieciku bukszpanu, obiad ten powstał jeszcze przed świętami:)
Schab w sosie winno-pieczarkowym
500 g schabu
1 duża cebula
200 g małych pieczarek
100 ml wytrawnego białego wina
100 - 150 ml słodkiej śmietanki 12-18%
sól, pieprz
Schab oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić ostrym nożem na plastry 4-5 mm grubości. Najlepiej kroi się mięso lekko zamrożone.
Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki (po oczyszczeniu) w ćwiartki.
Mięso zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Odłożyć na talerz. Do tłuszczu pozostałym z mięsa wrzucić cebulę i zrumienić. Jeśli trzeba dolać odrobinę więcej tłuszczu. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i poddusić aż puszczą sok i się przyrumienią. Dodać usmażone plastry schabu, podlać winem i dusić na małym ogniu około 15 min. Dolać śmietankę i dokładnie wymieszać z mięsem i pieczarkami. Gotowe!
Taki schab bardzo nam smakował z makaronem.