Sernik z Bailey
Czas na ciasto z wykorzystaniem smacznego domowego likieru Bailey's, który robiłam niedawno. Przepis na sernik z Bailey's znalazłam u Dorotki. Smakował nam bardzo! Kremowy, pyszny, pachnący sernik, z dodatkiem czekolady i smacznego likieru. Musicie go kiedyś spróbować! To ciasto robiłam jeszcze na Wielkanoc. Bardzo wszystkim smakowało. :)
Składniki na spód:
*190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
*60 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
*70 dag twarożku kremowego (u mnie serek wiaderkowy)
*3/4 szklanki cukru
*4 jajka
*1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*pół szklanki deserowych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady - dałam czekoladę)
*2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, powinien być pieczony w kąpieli wodnej. Ja piekłam tradycyjnie, bez kąpieli.
Przygotować spód. Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.
Aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek), na koniec wmieszać chipsy czekoladowe/posiekaną czekoladę.
Wylać na przygotowany spód.
Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry). Piekłam również około 1 godziny, bez kąpieli wodnej. Wystudzić. Można polać z wierzchu polewą czekoladową. Ja przygotowałam polewę z: *1 tabliczki czekolady gorzkiej (100g) *60g masła. Rozpuściłam, wymieszałam i polałam sernik. Smacznego:)