Sosy do jajek

Sosy do jajek
Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.
Przepisy zebrałam z różnych książeczek i gazet Poradnika Domowego.

Zdjęcie - Sosy do jajek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SOS A LA AIOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (po lewej)
pół szklanki majonezu,
pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany,
kilka kawałków suszonego pomidora z oliwnej zalewy,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżej, posiekanej kolendry (ewentualnie rzeżuchy),
pieprz cayenne, sól

Pomidorki pokroić na kawałki i zmiksować razem z czosnkiem, kolendrą, majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos jest bardzo aromatyczny, z tych trzech to on mi najbardziej smakował :)


RÓŻOWY MAJONEZ (pośrodku)
duży słoik majonezu,
łyżka przecieru pomidorowego,
strąk czerwonej papryki konserwowej,
łyżeczka soku z cytryny,
cukier, sól, pieprz

Paprykę drobniutko posiekać i połączyć z majonezem i przecierem. Doprawić do smaku.


SOS MAJONEZOWY Z JABŁKIEM (po prawej)
szklanka majonezu,
2 łyżki musu jabłkowego,
1-2 łyżki startego chrzanu,
łyżka soku z pomarańczy,
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godziny do przemacerowania.

Zdjęcie - Sosy do jajek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów