...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
W tym daniu jest wszystko - prawdziwy warzywny misz masz, ale bardzo smaczny. Zrobiłam go trochę inaczej, niż zwykły bigos. Nie dodawałam w ogóle wody, warzywa dusiły się tylko we własnym soku i to zdecydowanie wpłynęło na ich smak. Oczywiście na plus. To mój bardzo udany eksperyment kulinarny :)
Na dzisiejszy obiad przygotowałam zupę szparagową. Zrobiłam ją z wywaru szparagowego, a szparagi wykorzystałam do zapiekanki. Można oczywiscie dodać całe szparagi do zupy, będzie jeszcze pyszniejsza:-) Polecam, zupa palce lizać!
Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!
Domowe lody są znakomite a waniliowe wprost rozpływają się w ustach, w ten piękny słoneczny dzień jak znalazł, a przygotowanie ich to czysta przyjemność :-) polecam wszystkim lodożercom i nie tylko
Połowa maja za nami, a tu wciąż zimno i leje, i zupełnie nie mam ochoty na moje ulubione majowe potrawy, czyli chłodnik z botwinki albo wiosenną sałatę z rzodkiewkami. Na szczęście zostały jeszcze szparagi, które piekę, smażę, zapiekam lub duszę. Dzisiaj podałam je z makaronem i kremowym sosem.
Pewnie dla wielu osób połączenie bananów i czekolady jest wspaniałe, a jeśli jeszcze jest to zapakowane w puszystą bułkę drożdżową i posypane kruszonką to można się poczuć jak w niebie. W Siódmym niebie bo tam znalazłam ten przepis.Polecam te pyszne drożdżówki.
Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!
Krewetki nabijać na patyczki, oprószyć łagodnym chili i solą. Układać na patelnię teflonową z odrobiną oliwy i grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Rukolę skropić oliwą, delikatnie wymieszać, położyć na półmisku. Dodać zielone oliwki, pokroją fetę i pomidora.