Domowy majonez z żółtek, szybki, niezwykle łatwy i pyszny
Smak domowego majonezu, poznałam niedawno. Kiedy to zachciało nam sie sałatki jarzynowej, a zabrakło majonezu. Poszperałam wtedy w netcie i natrafiłam na przepis na blogu Ptasi. Przyznam szczerze, ze namieszałam sie wtedy i to jeszcze jak!!!:-) Ale majonez wyszedł pyszny! Później zachciało mi sie majonezu na Wielkanoc, postanowiłam wypróbować inny przepis. Niestety, nie wyszedł... A wczoraj...ha! Myslałam, ze to jakiś bład na blogu Ziji przeczytałam"miksować na najwyższych obrotach", jednak postanowiłam wypróbować dzisiaj przepis i muszę przyznać, ze jest swietny. Majonez jest błyskawiczny, tak jak pisze autorka bloga, nie ma prawa sie zwarzyć i jest na prawdę pyszny! Wprowadziłam tylko jedną zmianę. Nie miałam dwóch jajek, więc zamiast dwóch ugotowanych i dwóch surowych, dałam 3 surowe. Gorąco polecam!
Składniki:
2 żółtka ugotowane
2 żółtka surowe
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyzeczki soli (dałam 1/2 łyzeczki)
1 łyzeczka cukru
1 łyzka (lub więcej) soku z cytryny
1 szklanka oleju
Wszystkie składniki wyjmujemy troche wczesniej z lodówki.
Żółtka surowe ucieramy z ugotowanymi, solą i cukrem. Miksujemy je na najwyższych obrotach. Po dokladnym wymieszaniu, stopniowo dodajemy olej, małą strużką, cały czas miksując.W międzyczasie dolewamy sok z cytryny, nie cały, ale po trochu, sprawdzając smak.
smacznego:-)