Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro
Nie jestem w stanie przygotować z książki Pana Amaro wielu potraw ot tak, bez wcześniejszego wychodzenia do kilku specjalistycznych sklepów , jednak sernik który wg. niej przygotowałam jest jednym z najprostszych jakie piekłam i najdelikatniejszych jakie kiedykolwiek jadłam.
Od siebie dodałam kruchy spód i owocowy sos, choć Mistrz proponował podać ciasto z pudrem z liofilizowanych malin.*
*akurat mi się skończyły :)
Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro
Składniki
- twaróg - 1 kg, trzykrotnie mielon
- cukier - 450 g
- masło - 100g, roztopione
- mąka pszenna - 40 g
- jajko - 8 szt plus 4 biaka
- maliny - 100 g (lub borówki, jak w oryginale)
- spód
- ciasteczka digestive - 100 g
- masło - 2 łyżki, roztopione
- sos
- maliny - 300 g
- cukier puder - 2 łyżki
- woda - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - gęsty, 1 łyżka
Sposób przygotowania
Dno foremki wyłożych pergaminem. Równomiernie rozłożyć na nim warstwę pokruszonych ciasteczek wymieszanych uprzednio ze stopionym masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać ponownie, aż masa będzie gładka. Całe jajka wbić do drugiej miski, utrzeć z serem. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i ponownie wymieszać. Połączyć obie masy, wlać do formy. Wierzch posypać owocami. Piec przez. ok. 2 godziny w temp. 170 oC. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do wystudzenia (wtedy ciasto mniej opadnie).
Ciasto podawać z sosem owocowym: w rondelku ugotować do miękkości owoce z cukrem, odrobiną wody i octu balsamicznego (soku z cytryny- do smaku). Przetrzeć przez sitko w celu otrzymania gładkiego sos.
UWAGA: ciasto jest niezwykle delikatne, należy wyjmować je ostrożnie z formy już po całkowitym wystygnięciu.