Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro

Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro

Nie jestem w stanie przygotować z książki Pana Amaro wielu potraw ot tak, bez wcześniejszego wychodzenia do kilku specjalistycznych sklepów , jednak sernik który wg. niej przygotowałam jest jednym z najprostszych jakie piekłam i najdelikatniejszych jakie kiedykolwiek jadłam.

Od siebie dodałam kruchy spód i owocowy sos, choć Mistrz proponował podać ciasto z pudrem z liofilizowanych malin.*

*akurat mi się skończyły :)

Zdjęcie - Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro

Agata, 15 kwietnia 2010

Zdjęcie - Sernik z owocami wg Wojciecha Modesta Amaro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Dno foremki wyłożych pergaminem. Równomiernie rozłożyć na nim warstwę pokruszonych ciasteczek wymieszanych uprzednio ze stopionym masłem.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać ponownie, aż masa będzie gładka. Całe jajka wbić do drugiej miski, utrzeć z serem. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i ponownie wymieszać. Połączyć obie masy, wlać do formy. Wierzch posypać owocami. Piec przez. ok. 2 godziny w temp. 170 oC. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do wystudzenia (wtedy ciasto mniej opadnie).

 

Ciasto podawać z sosem owocowym: w rondelku ugotować do miękkości owoce z cukrem, odrobiną wody i octu balsamicznego (soku z cytryny- do smaku). Przetrzeć przez sitko w celu otrzymania gładkiego sos.

UWAGA: ciasto jest niezwykle delikatne, należy wyjmować je ostrożnie z formy już po całkowitym wystygnięciu.

Kategorie przepisów