Kupiłam botwinę. Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Liscie botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem. Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne.
Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb.
A oto trzeci pomysł na wykorzystanie domowego sosu barbecue. Pomimo zdjęcia z udek skóry, mięso pozostaje soczyste i lepiej wchłania smak sosu. Całości tego iście amerykańskiego obiadu dopełnia ryż z kukurydzą. Przepis jest naprawdę łatwy do wykonania, dlatego bardzo polecamy :)
Ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej, słodzone miodem lipowym. Bardzo łatwe do przygotowania, wszystkie składniki zagniatam, ciasto schładzam w zamrażarce, wycinam dowolne kształty i gotowe.
Smaczne, elastyczne delikatne ciasto nadziewane rabarbarem i przykryte chrupiącą maślaną kruszonką. Bardzo łatwe w wykonaniu. Babeczki można nadziewać zarówno surowym rabarbarem jak i rabarbarowym dżemem. Polecam :)
Sezon rabarbarowy w pełni więc dzisiaj zapraszam na deser. Budyń nie należy może do tych wyszukanych słodkości ale jeśli jest domowy i przygotowany dla kogoś kto go lubi może stać się doskonałym wykończeniem niedzielnego obiadu. Niewątpliwym atutem mojego budyniu jest karmelizowany rabarbar.
Tym razem nie tyle przepis, co po prostu pomysł na pyszne śniadanie. Na leniwy poranek, śniadanie do łóżka, mały prezent dla bliskiej osoby. Albo po prostu by sobie dogodzić, co będziemy sobie żałować :) Jajecznica podkręcona jest cheddarem, a w połączeniu z maślanymi croissantami, całość smakuje znakomicie. Prostota i siła smaku.
Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą.
Jak już Wam kiedyś pisałam bardzo lubię jarmuż.
Przyrządzam z niego sałatki, koktajle, albo też pesto, na które przepis już jest na blogu.
Takie właśnie jarmużowe pesto postanowiłam wykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu.
Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy.
Nie tylko pyszny, ale i zdrowy!
Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu.
Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie.