Tiramisu' al marsala z czekoladą
Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony............. włoski deser z mascarpone czyli tiramisu.
Składniki: (2-3 porcje)
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 150 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji
Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać z winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć w na dnie szklanego naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami nasączonymi w kawie. -Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch . -Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. -Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe. Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym.