Budyń waniliowy z karmelizowanym rabarbarem

Budyń waniliowy z karmelizowanym rabarbarem
Zdjęcie - Budyń waniliowy z karmelizowanym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Sezon rabarbarowy w pełni więc dzisiaj zapraszam na deser. Budyń nie należy może do tych wyszukanych słodkości ale jeśli jest domowy i przygotowany dla kogoś kto go lubi może stać się doskonałym wykończeniem niedzielnego obiadu. Niewątpliwym atutem mojego  budyniu jest karmelizowany rabarbar. Przełamuje jego delikatny waniliowy smak i sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejną łyżeczkę:)

Składniki Instrukcje

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodac miód, wymieszać. Dodać kawałki rabarbaru i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach rabarbar jest już miękki ale nie może być rozciapany. Sok z rabarbaru powinien odrobinę wyparować z patelni ale w połączeniu z miodem i masłem tworzy bardzo dobry sos. Odstawić do wystygnięcia.

W garnku zagotować mleko z cukrem i rozciętą na pół laską wanilii. Odlać pół szkalnki mleka  i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje wlać mąkę i gotować cały czas mieszając. Gdy budyń jest już gęsty zestawić z ognia i wyjąć wanilię.

W pucharkach, na dnie umieścić warstwę karmelizowanego rabarbaru, następnie wlać porcję budyniu. Na wierzchu  położyć kawałek rabarbaru i polać sosem miodowo-maślanym.

Smacznego:)

Zdjęcie - Budyń waniliowy z karmelizowanym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów