Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem
Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.
składniki
500 g zielonych szparagów
6 plasterków szynki parmeńskiej
beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
przygotowanie
Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!
składniki
500 g zielonych szparagów
6 plasterków szynki parmeńskiej
beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
przygotowanie
Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!