Udka pieczone z sosem BBQ
A oto trzeci pomysł na wykorzystanie domowego sosu barbecue. Pomimo zdjęcia z udek skóry, mięso pozostaje soczyste i lepiej wchłania smak sosu. Całości tego iście amerykańskiego obiadu dopełnia ryż z kukurydzą. Przepis jest naprawdę łatwy do wykonania, dlatego bardzo polecamy :)
UDKA PIECZONE Z SOSEM BBQ
(4 porcje)
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża zielona papryka,
- 1 łyżka masła,
- 200-250ml sosu BBQ,
- 200g ryżu długoziarnistego,
- ok. 500ml bulionu z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- ½ posiekanej papryczki chili (opcjonalnie),
- szczypta tymianku (suszonego lub świeżego)
Z podudzi usunąć skórę, na każdym zrobić 2-3 nacięcia. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. 1 cebulę pokroić w piórka, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Wszystko razem dodać do naczynia z kurczakiem. Zalać sosem BBQ i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. W trakcie pieczenia można mięso kilka razy obrócić, aby równomiernie pokryło się sosem i nie wysychało.
W tym czasie w rondlu o grubym dnie stopić masło i na małym ogniu zeszklić drugą posiekaną cebulę. Wsypać ryż i smażyć około 30 sekund. Następnie wlać bulion i dodać tymianek. Gotować pod przykryciem około 12 minut, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia, dodać chili i odsączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem jeszcze na 8-10 minut.
Upieczone udka podawać z kukurydzianym ryżem.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)