Truskawki pod owsianą kruszonką
Truskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki orkiszowej jasnej
70 g ksylitolu lub cukru
70 g płatków owsianych błyskawicznych
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
szczypta soli
Dodatkowo:
400 g truskawek
1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1-2 łodyżki mięty (u mnie cytrynowa)
Wykonannie:
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić
- wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość
- przygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkę
- piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną "bulgotać". Najsmaczniejsze są podane na goraco np. z gałką lodów
SMACZNEGO !