Serca opłucz, osącz na sicie. Poodcinaj nadmiar tłuszczu i każde serce przetnij wzdłuż na ćwiartki. Wrzuć na rozgrzaną dużą patelnię i smaż na mocnym ogniu do momentu odparowania wody...
Steki to świetny sposób na szybki obiad. Przyrządza się je bardzo prosto, a jednocześnie za każdym razem mogą być inne. Takim sposobem na ich urozmaicenie jest moja dzisiejsza propozycja - argentyński sos chimichurri na bazie natki pietruszki, który doskonale uzupełnia smak mięsa.
Określiłabym go jako wyjątkowy i oryginalny. Ja dodałam sok z cytryny zamiast wody więc lekko kwaskowa nuta jest wyczuwalna. Oprócz tego faktycznie czuć lekki posmak ilgliwia ale nie na tyle, żeby przeszkadzał. Jeśli jesteście ciekawi bardzo polecam. Zróbcie przynajmniej jedną małą porcyjkę, tak dla spróbowania:)
Na szczęście wiosna jeszcze trwa i mam nadzieję, że spodoba się Wam moja propozycja. Ta pora roku rodzi wiele nowalijek, które można wykorzystać do makaronu. Ja nadziałam muszle botwinką i gorąco zachęcam do spróbowania:-)
Potrawa trochę włoska, a trochę karaibska – wariacja na temat spaghetti prosto ze słoneczniej Dominikany. Zamiast mięsa mielonego, nieco pikantnego salami. Do tego oliwki i kapary, które dodają potrawie wyrazistości, no i oczywiście sos pomidorowy :)
Szukałam przepisu na szybki obiad ze szparagami. Wybrałam przepis na makaron penne, z kurczakiem i szparagami wg. Pascala. Spróbujcie kurczaka w towarzystwie penne i szparagów, właśnie teraz, kiedy mamy sezon szparagowy w pełni. Pyszny i prosty obiad w 30 minut. Bardzo polecam
Szybka, wiosenna, chrupiąca- tarta na spodzie z ciasta francuskiego, z zielonymi szparagami, cukinią, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i wyrazistym w smaku serem feta.
Kilka dni temu nastawiłam zakwas, ale wyjątkowo nie chlebowy, a buraczany. Nie taki zwykły, bo na bazie botwinki. Postępowałam w podobny sposób jak w przypadku tradycyjnego zakwasu na barszcz. Jednak oprócz młodych buraczków, wzbogaciłam go również o łodygi i liście botwiny oraz oczywiście dodatki smakowe: plastry młodego czosnku, imbir, chilli, goździki, koper i klasycznie: ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól.
Kilka dni temu nastawiłam zakwas, ale wyjątkowo nie chlebowy, a buraczany. Nie taki zwykły, bo na bazie botwinki. Postępowałam w podobny sposób jak w przypadku tradycyjnego zakwasu na barszcz. Jednak oprócz młodych buraczków, wzbogaciłam go również o łodygi i liście botwiny oraz oczywiście dodatki smakowe: plastry młodego czosnku, imbir, chilli, goździki, koper i klasycznie: ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól.
Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam!