Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym
Czasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze doskonale sprawdzają się dania makaronowe, gdyż są szybkie w przygotowaniu i zawsze można skomponować coś smacznego z tego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu.
Scroll down for recipe in English
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym
(4 porcje)
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki
- 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki musztardy Dijon
- sól i pieprz
- starty Parmezan do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź go i odstaw.
- Gdy tagliatelle się gotuje, w większej patelni rozgrzej oliwę włóż szparagi i podsmaż przez 5-6 minut, tak by wciąż były jędrne. Wyjmij z patelni i odstaw.
- W tej samej patelni wymieszaj bulion, śmietankę i musztardę. Gotuj na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż lekko zgęstnieje.
- Następnie włóż kurczaka i szparagi, podgrzej przez chwilę po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj makaron i podawaj posypany parmezan.
Smacznego!
English version
Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 250 g tagliatelle pasta
- 2 tablespoons olive oil
- 250 g green asparagus, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 250 g cooked chicken, cut into bite size pieces
- 1 cup chicken stock
- 3/4 cup heavy cream
- 3 tablespoons Dijon mustard
- salt and pepper
- grated Parmesan cheese for serving
Preparation:
- In a medium pot, cook tagliatelle according to packaged directions. Drain and set aside.
- While tagliatelle is cooking, heat olive oil in a large skillet. Add asparagus and saute until tender, about 5-6 minutes. Remove from skillet and set aside.
- In same skillet, combine chicken stock, heavy cream and mustard. Whisk together. Simmer for about 12-15 minutes, or until slightly thickened.
- Add chicken and asparagus, cook until heat through, season to taste with salt and pepper and mix in tagliatelle. Serve immediately sprinkled with Parmesan cheese.
Enjoy!