Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego. Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów.
Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru, jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ...
Czasem jednak mam chęć poeksperymentowania przy nawet sprawdzonych recepturach. I tak powstała lekko różowa, wiosenna panna cotta z truskawkami. Jej wierzch ozdobiłam łyżką kwaskowatego musu truskawkowego, taki owocowy dodatek zawsze dobrze robi śmietanowym deserom.
Ostatnimi miesiącami, jest to dla mnie śniadanie idealnie. Tutaj, wersja kokosowa, z bananem i doprażonymi wiórkami, ale teraz, gdy na targach pojawiły się wreszcie pyszne i słodkie owoce, eksperymentujcie też inne zastawiania!
Genialny smak ta sałatka zawdzięcza idealnie dojrzałemu awokado i delikatnej cykorii. Ponadto, jak w przypadku każdej sałatki ważny jest dressing. Idealnie skomponowana, powinna smakować każdemu.
Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól. Oczywiście jeszcze zakwas żytni, ale on również składa się tylko z mąki i wody.
Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie 4,5 h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki.
Aromatyczne, lekko cytrusowe, migdałowe, przyjemnie maślane, ucierane ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. W sezonie to taki 'must do' :)
Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące.
Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;)
Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem!
A może i poprosi o dokładkę ;)