Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey

Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzisiaj mam dla Was specjalny post. Jest to pierwszy z dziesięciu przepisów, które przygotowałam w ramach współpracy z serwisem Z pierwszego tłoczenia. Już niedługo będziecie mogli znaleźć go w ebooku, którego miałam przyjemność być współautorką. Wszystkie przepisy z ebooka będą dostępne również w serwisie Fooder, do którego serdecznie zapraszam. Tematem przewodnim ebooka będą mięsa, więc na początek polecam danie dla prawdziwych mięsożerców z krwi i kości. Steki. Wolicie krwiste, medium, czy wysmażone? W razie potrzeby poniżej załączam ściągawkę.

Składniki dla 2 osób: 2 steki wołowe po ok. 300g
3 łyżki whiskey
3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
4 gałązki tymianku
3 lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu
40 g masła
½ ząbka czosnku


Whiskey wymieszać z olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić. Mięso tuż przed grillowaniem oprószyć solą od strony, którą układamy na ruszcie. Steki grillować na rozgrzanym ruszcie po 3 minuty z każdej strony, lub krócej/dłużej według upodobań. (wskazówki poniżej) Gotowe steki odłożyć na bok na zimną kratkę na 3 minuty, żeby krew i soki wewnątrz mięsa zostały równomiernie rozprowadzone. Podawać z masłem ziołowym. Jak grillować? Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się grillowanego steku. 1. Blue (surowy w środku) – Palce lewej dłoni są luźne, nie stykają się ze sobą. 2. Rare (krwisty) – wciskamy poduszkę mięśniową przy złączonym opuszkami kciuku i palcu wskazującym. 3. Medium rare (średniokrwisty) – stykamy ze sobą opuszki kciuka i środkowego palca lewej dłoni. 4. Medium (średniowysmażony) - stykamy ze sobą kciuk i palec serdeczny lewej dłoni. 5. Well done(wysmażony) – stykamy ze sobą kciuk i mały palec lewej dłoni.
Smacznego! Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sos czosnkowy
1

Sos czosnkowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pstrąg alpejski z patelni grillowej
1

Pstrąg alpejski z patelni gril…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Marynata słodka papryka
2

Marynata słodka papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową
1

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa gulaszowa
1

Zupa gulaszowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!