Zielono mi
Dziś zielono i wiosennie, bo za oknem prawdziwie wiosenna aura. Człowiek nagle dostaje zastrzyk energii gdy na niebie pojawia się tak cudowne słońce jak dziś. Nagle myślimy, że nie ma rzeczy niemożliwych i czujemy, że możemy góry przenosić. Lubie to uczucie, a Wy? Ponieważ ciągnie mnie na zewnątrz, nie chcę zbyt długo stać w kuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę.
Zupa krem z roszponki
składniki na 3 talerze
- mały kawałek selera
- 250 g ziemniaków
- 1 por - tylko biała część
- 1 opakowanie roszponki
- ser smażony około 100 g
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- rzodkiewki około 6 sztuk
wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną.