Sałatka jarzynowa
Klasyczna sałatka jarzynowa pojawia się na każdym świątecznym stole. Jak to zwykle bywa sałatka może się różnić w zależności od domowych tradycji i preferowanych smaków. Znam wersję bez cebuli, z jabłkiem, blanszowanym groszkiem, burakiem, fasolą, z musztardą i jeszcze kilka innych. Ja prezentuję wersję, która od zawsze bywa u mnie na Święta. A Wy jakie dodajecie składniki?
Sałatka jarzynowa składniki:- 3 marchewki
- ½ selera
- 2 pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 3 ugotowane jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Przez ok. godzinę gotuję włoszczyznę z zielem, listkiem i ziarnami pieprzu w osolonej wodzie (najlepiej wykorzystać włoszczyznę przy okazji przygotowywania smaku na zupę gotując ją z kością wieprzową, wołową lub kurą na rosół).
Włoszczyznę wyjmuję, studzę i przeciskam przez kratkę do włoszczyzny (lub kroję w kostkę). Cebulę i ogórki siekam w kostkę, jajka również przeciskam przez kratkę.
Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję majonez i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Schładzam w lodówce.