Sałatka z łososiem i żurawiną
Nie samymi słodkościami człowiek żyje ;)
I ja też od czasu do czasu lubię zamienić ukochane kruche ciasteczka na pyszną sałatkę.
Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – zdrowa , smaczna, lekka.
Śmiało mogą pozwolić sobie na nią osoby będące na diecie.
Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację.
Sprawdzi się również jako dodatek na obiad – połączona z makaronem świderki tworzy danie niezwykle sycące.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* ulubione sałaty , u mnie: radicchio , frisee i escarole – ok. 150 g
* upieczony łosoś – 100 g
* czarne oliwki – 50 g
* świeża żurawina – ok. 100 g
* oliwa z oliwek – 25 ml
* sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy.
Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku, odstawiamy.
Sałaty rwiemy , upieczonego łososia kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki.
Dodajemy ugotowaną żurawinę i zalewamy przygotowanym dipem.
Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Gotowe!