Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Historia tej kawy nie jest wcale taka odległa jak mogłoby się wydawać. W latach 40. XX wieku z Irlandii do Kanady wystartował samolot. W krótkim czasie warunki atmosferyczne się pogorszyły, a załoga samolotu była zmuszona do powrotu do Irlandii. Tam w jednej knajpie właściciel poczęstował zdenerwowanych i wyziębionych pasażerów kawą. Do kawy dodał irlandzkiej whiskey, czym zaskoczył swoich przypadkowych gości. Tak powstał jeden z najpopularniejszych deserów kawowych na świecie. Więc i my zaserwujmy sobie taką kawę, przecież dziś Dzień Świętego Patryka!

Zdjęcie - Kawa po irlandzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kawa po irlandzku składniki na 1 kawę:
  • 1 porcja espresso
  • 30ml whiskey
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 50ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki startej czekolady
przygotowanie:

Szklankę podgrzewam przelewając ją gorącą wodą. Wlewam whiskey i dodaję cukier.

Zaparzam kawę i wlewam do szklanki, mieszam.

Ubijam śmietanę, dekoruję nią kawę i posypuję startą czekoladą.

Zdjęcie - Kawa po irlandzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów