Kawa po irlandzku
Historia tej kawy nie jest wcale taka odległa jak mogłoby się wydawać. W latach 40. XX wieku z Irlandii do Kanady wystartował samolot. W krótkim czasie warunki atmosferyczne się pogorszyły, a załoga samolotu była zmuszona do powrotu do Irlandii. Tam w jednej knajpie właściciel poczęstował zdenerwowanych i wyziębionych pasażerów kawą. Do kawy dodał irlandzkiej whiskey, czym zaskoczył swoich przypadkowych gości. Tak powstał jeden z najpopularniejszych deserów kawowych na świecie. Więc i my zaserwujmy sobie taką kawę, przecież dziś Dzień Świętego Patryka!
Kawa po irlandzku składniki na 1 kawę:- 1 porcja espresso
- 30ml whiskey
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 50ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki startej czekolady
Szklankę podgrzewam przelewając ją gorącą wodą. Wlewam whiskey i dodaję cukier.
Zaparzam kawę i wlewam do szklanki, mieszam.
Ubijam śmietanę, dekoruję nią kawę i posypuję startą czekoladą.