Granola 'pina colada'
Nie jestem miłośniczą słodkich drinków, ale granola pina colada to co innego. Pyszna. Jeśli nie macie alergii na kokosy, ani na ananasy, to serdecznie polecam. Postarajcie się kupić ananasy bio, będzie bezpieczniej. Chociaż odrobina siary nikomu jeszcze nie zaszkodziła, jak mawiają herbatniki...
Dla NieAlergików polecam przy okazji granolę czekoladowo-pomarańczową, a dla Alergików granolę owocową. Jeśli użyjecie certyfikowanych płatków, pinacoladowa, podobnie jak inne, nada się dla bezglutków.
Przygotujmy zatem:
2 paczki płatków owsianych (800 g)
szklankę pestek słonecznika
po 4 pełne łyżki nasion lnu i niełuskanego sezamu
200 g kandyzowanego ananasa
200 g wiórków kokosowych
100 ml karmelu, syropu ananasowego lub innego syropu (klonowego, z agawy etc.)
W misce wymieszać wszystkie składniki prócz wiórków kokosowych i ananasa. Przełożyć do blaszki, wstawić na nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Wsypać wiórki, wymieszać i piec jeszcze 5-10 minut. Dodać ananasy, wymieszać, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim granolę jeszcze na kilka minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego słoja.