Schab nadziewany mięsem mielonym
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: Porcje test
Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie schabu. Bardzo często mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś pieczone mięso zazwyczaj kupowałam karkówkę a najlepiej szynkę kulkę. Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam mięso w rękawie i nadziałam mięsem mielonym z indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było na kanapki jako wędlina.
Składniki- schab - 1,2 kg
- mielone mięso z indyka - 500 g
- jajko - 1
- woda - 1/2 szklanki
- sól
- pieprz
- czosnek - 2 ząbki
- natka pietruszki
- tymianek
24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki soli ropzuścić w 2 l wody, włożyć mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał duży płat mięsa.
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, wodą, posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami i wyrobić gładką masę. Masę mięsną wyłożyć na schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce. Wstawić mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło.
Smacznego:)