Victoria sponge cake.

Victoria sponge cake.

Zdarza się tak, że chociaż nie brakuje mi pomysłów, brakuje mi apetycznych zdjęć do pokazania. Tym razem jest inaczej, bo zebrało mi się już kilka przepisów, które czekają  w kolejce do opublikowania. Jako pierwszy pojawia się więc sztandarowy angielski wypiek – biszkopt królowej Wiktorii. Ciasto zupełnie inne niż to, które wyobrażamy sobie myśląc o biszkopcie. Maślane i delikatne w smaku, znacznie cięższe niż nasze klasyczne biszkopty, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Nie znaczy to jednak, że ciasto przez to mniej smaczne. Przeciwnie, jest po prostu inne.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, nie wymaga misternych dekoracji, ani specjalistycznego sprzętu. Upieczone biszkopty przekłada się słodką konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Dekorację stanowią świeże truskawki lub najczęściej sam cukier puder. Świetny w porze podwieczorku do filiżanki herbaty.

Zdjęcie - Victoria sponge cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(20-22cm średnicy)

  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 200g konfitury truskawkowej
  • 300ml kremówki 30-36%
  • świeże truskawki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Mąkę przesiej z proszkiem i dodaj do ciasta w dwóch partiach.
  • Dodaj mleko i ekstrakt i krótko zmiksuj do połączenia składników.
  • Dwie tortownice o średnicy około 20-22cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż po połowie ciasta i wyrównaj łopatką.
  • Wstaw do piekarnika  nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut aż ciasto będzie sprężyste na środku.
  • Ostudź na kratce.
  • Jeśli nadmiernie wyrosły, ostrym nożem zetnij nierówności i umieść je wewnątrz tortu.
  • Gdy biszkopty będą już zimne, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru, lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie.
  • Jeden biszkopt posmaruj konfiturą, a następnie wyłóż śmietanę. Możesz zostawić 1/4 część do górnej dekoracji.
  • Przykryj drugim biszkoptem.
  • Wierzch udekoruj jak przedstawia zdjęcie lub oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Victoria sponge cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Victoria sponge cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Victoria sponge cake. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów