Babka z ricottą i rodzynkami

Zdjęcie - Babka z ricottą i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić. Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele zostało. Młodsza Latorośl co chwila wyrażała swój zachwyt, co nie powiem, było bardzo miłe. Szczerze mówiąc musiałam dawkować to słodkie szczęście, bo pewnie zniknęłoby w jeden dzień.
Zdjęcie - Babka z ricottą i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka z ricottą i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka z ricottą i rodzynkami składniki

  • 250 g ricotty
  • 100 g mąki + do obtoczenia rodzynek
  • 50 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i cynamonu
  • masło do formy
  • cukier puder do posypania


wykonanie: Rodzynki namaczamy w soku z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek do pieczenia oraz 2 szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy. Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurka Okurka
O kurrrka!

Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie
10

Sernik królewski – niezawodny…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki vel baletki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka szopska z kurczakiem

Sałatka szopska z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą

Sałatka z cieciorką, indykiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim