Buraczane curry z kokosowym ryżem
Szczotkując zęby wychylam głowę przez łazienkowe okno, w powietrzu da się już bardzo wyraźnie wyczuć wiosnę. Do wystawionego kilka miesięcy temu karmnika nikt już nie zagląda, nawet łakome sójki wolą udać się w samodzielne poszukiwania pożywienia. Zeschnięte hortensje liczą na cięcie, sterty liści skrzętnie zgromadzonych w rogach tarasu liczą na wygrabienie, tak jak liczne brzozowe gałązki panoszące się po trawniku. "Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty..." ileż pracy będzie wymagało przygotowanie ogrodu do sezonu, pracy, której nie lubię, ale jednocześnie tej która za jakąś magiczną sprawą skutecznie odciąga mnie od kuchni. Jestem prawie pewna że w tym roku ta "moc" będzie musiała się nieźle postarać aby tradycji stało się zadość, wszak już nie mogę się doczekać gotowania z młodych warzyw, wysadzenia doniczek ziołami i przeróbki kuchni. Tymczasem obiecane waga curry.
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 35 min
2 duże buraki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
3-4 liście kafir
trawa cytrynowa
3 szklanki mleka kokosowego (patrz przepis)
sok z 1 limonki
tymianek
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 szklanka brązowego ryżu
Do podania (opcjonalnie)
jogurt naturalny (np domowy)(nie dla wegan)
kolendra
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Buraki obieramy i kroimy w grubsze słupki 2. W woku rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy pastę curry i zmiażdżoną trawę cytrynową, smażymy chwilę, dorzucamy pokrojone buraki 3. Zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy do miękkości buraków, wrzucamy liście kafir 4. Ryż gotujemy w mleku kokosowym w proporcjach 1:2 5. Kiedy buraki zmiękną z pozostałej szklanki mleka kokosowego odlewamy 1/4 z którą mieszamy mąkę z ciecierzycy, wlewamy do curry razem z pozostałym mlekiem 6. Curry doprawiamy sokiem z limonki i listkami świeżego tymianku 7. Curry podajemy z kokosowym ryżem, łyżką naturalnego jogurtu, świeżą kolendrą i wiórkami kokosowymi