Najprostsze przepisy to najczęściej te najsmaczniejsze. Tarta z jabłkami to jesienny klasyk, dlatego tym bardziej powinniście ją upiec. Z owocami z własnego ogródka smakuje cudownie!!!
Proste pulpety z indyka, zapiekane z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami. Do tego dużo ziół, moja ulubiona bazylia, tymianek i rozmaryn. Pyszne i pożywne danie, które możemy podać na obiad lub na kolację.
Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać.
Tym razem pokusiłam się o nafaszerowanie piersi kurczaka kremem na bazie serka mascarpone, z parmezanem i posiekaną rukolą właśnie. Mięso było bardzo soczyste- obsmażyłam je krótko na patelni i zapiekłam w piekarniku. Podałam zaś na sosie pomidorowym. Idealny zestaw smaków!
W garnku pojawiły się szalotki (spokojnie, można zastąpić cebulą), imbir, chilli, czosnek, do tego mleko kokosowe, sok z limonki i odrobina miodu, aby zbilansować smaki. Niby nic wyszukanego, a jednak wyszło bosko :)
Jesień kojarzy mi się z gruszkami, jabłkami, śliwkami i orzechami. Jesień pachnie korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i świeżo startym imbirem. Część z tych smaków wykorzystałam dzisiaj w mojej amarantusance, czyli czymś, co jest szybką "owsianką" z amarantusa.
To bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczny, bo pełny aromatycznych przypraw deser. Śliwki pieczone z dodatkiem kardamonu i cynamonu skąpane są w pysznym sosie. Można podawać go na ciepło lub schłodzony, w obu formach jest rewelacyjny.
Idealny sernik, według mnie, musi być kremowy, wilgotny i ciężki. I takie właśnie są moje małe serniczniczki. Idealne. A dzięki dyni dodanej do masy serowej nabrały nabrały jesiennego charakteru, który dodatkowo pogłębia i uzupełnia orzechowo-czekoladowy spód.
Moja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej. Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna".
Zapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku.
Robi się je na oko, a są bardzo wdzięcznym zamiennikiem cukierków i fajnym dodatkiem - można nimi dekorować ciasta, można taki słodki plasterek włożyć między dwa ciasteczka i mieć owocową markizę, można z ich użyciem maić tartaletki i tym podobne.
Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi z "Małej Paryskiej Kuchni" Rachel Khoo. Taka Francja-elegancja na talerzu.