Kurczak ze szparagami wg. Pascala
Szukałam przepisu na szybki obiad ze szparagami. Wybrałam przepis na makaron penne, z kurczakiem i szparagami wg. Pascala. Spróbujcie kurczaka w towarzystwie penne i szparagów, właśnie teraz, kiedy mamy sezon szparagowy w pełni. Pyszny i prosty obiad w 30 minut. Bardzo polecam
Składniki
- 1 pęczek obranych zielonych szparagów
- 2 piersi kurczaka, pokrojone na mniejsze części
- 500 g makaronu penne
- 300 ml. słodkiej śmietany
- 10 pomidorków koktajlowych lub malinowych pokrojonych na ćwiartki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- masło klarowane i olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- Kawałki kurczaka posypuję solą i pieprzem. Odstawiam.
- Ze szparagów odłamuję twarde końcówki i gotuję al dente ( u mnie 3 minuty ), w lekko osolonej wodzie. Następnie daję do lodowatej wody.
- Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
- Kurczaka smażę na rumiano, na maśle klarowanym z dodatkiem oleju. Gotowego kurczaka przekładam na talerz. Na tej samej patelni podgrzewam śmietanę z gałką muszkatołową i pietruszką.
- Do gorącej śmietany dodaję kurczaka i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Całość chwilę gotuję, dodaję makaron. Całość delikatnie mieszam, dodaję pomidory i od razu podaję. Smacznego