Makaron faszerowany botwinką

Makaron faszerowany botwinką

Makaron na cztery pory roku - wiosna! Zdjęcie - Makaron faszerowany botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny nasz MMMAK-owy makaron. Na szczęście wiosna jeszcze trwa i mam nadzieję, że spodoba się Wam moja propozycja. Ta pora roku rodzi wiele nowalijek, które można wykorzystać do makaronu. Ja nadziałam muszle botwinką i gorąco zachęcam do spróbowania:-)

Zdjęcie - Makaron faszerowany botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki ( na 2 osoby):

  • 200 g makaronu conchiglioni,
  • 2 pęczki liści botwinki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 % tł,
  • 1- ząbki czosnku,
  • ser mozarella,
  • ser twardy dojrzewający (u mnie bursztyn),
  • sól, biały pieprz.

Przygotowanie:
Listki botwinki chwilę gotować w słonej wodzie. Odcedzić, pokroić na kawałki. Podsmażyć na maśle, dodając czosnek, śmietanę, sól i pieprz. Podlać wodą i chwilę podsmażyć. Makaron ugotować al dente w słonej wodzie. Wystudzić. Nadziać farszem, posypać na wierzchu startymi serami i zapiekać 15-20 minut (do zrumienienia) w 190 stop. C.

Zdjęcie - Makaron faszerowany botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron faszerowany botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na wiosenny makaron do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili!

Kategorie przepisów