Makaron faszerowany botwinką
Makaron na cztery pory roku - wiosna!
Kolejny nasz MMMAK-owy makaron. Na szczęście wiosna jeszcze trwa i mam nadzieję, że spodoba się Wam moja propozycja. Ta pora roku rodzi wiele nowalijek, które można wykorzystać do makaronu. Ja nadziałam muszle botwinką i gorąco zachęcam do spróbowania:-)
Składniki ( na 2 osoby):
- 200 g makaronu conchiglioni,
- 2 pęczki liści botwinki,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżki śmietany 18 % tł,
- 1- ząbki czosnku,
- ser mozarella,
- ser twardy dojrzewający (u mnie bursztyn),
- sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Listki botwinki chwilę gotować w słonej wodzie. Odcedzić, pokroić na kawałki. Podsmażyć na maśle, dodając czosnek, śmietanę, sól i pieprz. Podlać wodą i chwilę podsmażyć. Makaron ugotować al dente w słonej wodzie. Wystudzić. Nadziać farszem, posypać na wierzchu startymi serami i zapiekać 15-20 minut (do zrumienienia) w 190 stop. C.
Zapraszam na wiosenny makaron do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili!